Продавець ПП Фито-опт розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
768 відгуків

Шановні покупці ,звертаємо Вашу увагу!!! Всі оформлені замовлення буде відправлено в найближчий робочий день .Сподіваємось на розуміння . Дякуємо ,що обрали наш магазин Фіто-Опт !

ПП "Фіто-опт"
+380 (67) 261-91-42
+380 (95) 572-28-04

Брусниця звичайна (лист і стебла) 250 грамів

вверх
  • Брусниця звичайна (лист і стебла) 250 грамів, фото 2
  • Брусниця звичайна (лист і стебла) 250 грамів, фото 3
вниз
Брусниця звичайна (лист і стебла) 250 грамів

95 /упаковка

Мінімальна сума замовлення на сайті — 130 грн

  • В наявності
  • Код: А-001
Брусниця звичайна (лист і стебла) 250 грамів
Брусниця звичайна (лист і стебла) 250 грамівВ наявності
95 /упаковка
+380 (67) 261-91-42
  • +380 (95) 572-28-04
  • +380 (73) 129-45-88
+380 (67) 261-91-42
  • +380 (95) 572-28-04
  • +380 (73) 129-45-88
повернення товару протягом 14 днів за домовленістю

В пакованні  250 грамів.

Брусниця звичайна

Vaccinium vitis idaea L.

Сімейство верескові — ERICACEAE

Опис. Невеликий чагарник заввишки до 25 см із повзунком кореневищем і прямостійкими галіцевими стеблами. 

Використовувані органи: ягоди, листя, зібране ранньою весною (з-під снігу).

Найзручніша у світло-хвойних лісах, де часто є домінатом трав'яно-кустарникового яруса. Особливо характерна для соснових і сосново-елових лісів. Листя заготовляє ранньою весною з часу танення снігу та до початку цвітіння (март-май) або восени після плодоносіння.

Листя брусники, зібране під час цвітіння або влітку, темніють; зривають його руками, стримуючи з гілок знизу вгору, у деяких місцях зрізають надземну частину брусниці, а після сушіння листя обгортають або траву обмолочують і відкидають стебла, але це призводить до виснаження зарослів: перед сушінням викидають також пошкоджене та почреніле листя. Сушать листя на горищах під залізним дахом або під навісами з гарною вентиляцією, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Водночас створюються умови для збереження зеленого забарвлення висушеного листя. Часто пагони брусниці вражаються особливими грибками, тому стебла та листя скручуються і стають блідо-червоними. Збирати листя таких рослин не рекомендується.

Хімічний склад. У листі містяться арбутин (до 9%) С12Н16О7, гідрохінон, галлова, елагова, хінна, винна та урсолова кислоти, гіперозид (гіперин) С21Н20О12 і танін; у ягодах — цукри (до 10%), органічні кислоти (2%), зокрема лимонна, яблучна, бензойна, щибелєва, оцтова, гліоксилова, піровиноградна, оксипіровиноградна, α-кетоглутарова, sul-оксі-α-кетомасляна та β-оксі-α-кетомасляна, глікозид вакцинин С13Н16О7; ідейнхлорид C21H21O11Cl; лікопін С40Н52 С40Н56О2 та ін. У насінні знайдено жирну олію (до 30%), що складається з гліцеридів, головно лінолевої та ліноленової кислот.

У насінні брусники виявлено жирну олію (до 30%), що складається з гліцеридів (головно лінолевої та ліноленової кислот). кавун, що міститься в бруснику, в організмі розщеплюється на цукор і гідрохінон.

Фармакологічні властивості та застосування. Листя брусники має сечогінну властивість, що пов'язане з наявністю в них кавуна, який, порушуючись, утворює вільний гідрохінон, що діє на тканини нирок подразнюючи, посилюючи водночас виділення сечі. Можливе, воно зумовлене вмістом у листі гіперозиду, у разі гідролізу якого вивільняється кверцетин — речовина, що підсилює диуріз, чим викликано й загальну сприятливу дію брусниці на організм. Як вважає П. Н. Крилів, глікозид вакцинін, розпадаючись, вивільняє бензойну кислоту, що чинить сильну протимікробну дію. К. Фруєнтов вважає, що завдяки бензойній кислоті препарати брусниці ефективні у разі каменів у нирках і жовчному міхурі, у разі ревматизму, подагри та дезінфікування сечовивідних шляхів.

Листя брусники у формі відварів і настоїв вживають як сечогінний засіб насамперед у разі ниркової хвороби, а також у разі ревматизму, подагри, надземної частини та ягоди — у разі гіпоавітамінозу. Такий відвар, як вважають М. А. Носаль і І. М. Носаль (1959), корисний під час хвороб не тільки нирок, а й печінки.

У народній медицині відвар і настій листя й ягід брусниці п'ють у разі застуди, кашлю, маткових кровотеч, болів у грудях, у разі туберкульозу та захворювань серця (Д. К. Гесь та ін., 1966). Настій листя має протизапальну, антимікробну, діуретичну та слабку жовчогінну дію; витончені ягоди брусниці приймають під час гастриту зі зниженою кислотністю шлункового соку та як проносний засіб, усю рослину рекомендується у разі гіпо-, авітамінозів.

Свіжа, сечена та варена брусниця застосовується під час катарах шлунка зі зниженою кислотністю, поносами, ревматизму, подагри. Ягоди — сильний сечогінний засіб, навіть у великих дозах вони не чинять шкідливої дії. З брусниці варять варення, готують компоти, екстракти, соки, пастилу, начинку для цукерок. Бруснику засипають цукром, мочать, маринують. Її вживають у свіжому та сеченому вигляді як приправу до страв. Характерно, що варені, сечонні або свіжі ягоди брусниці навіть без цукру можуть довго зберігатися завдяки наявності в них бензойної кислоти.

Листя брусники має сечогінну, антисептичну, зв'язувальну, протизапальну дію. Їх застосовують у разі сечокам'яної хвороби, гастриту, подагрі, ревматизму, нічної нетримання сечі, у разі циститів, пієлонефриту, зниженої кислотності шлункового соку, хвороб печінки, цукрового діабету, а також як дезінфікувальний засіб (Жуків, 1983). Північні люди — ненці, ханти, мансі — сік листя брусники використовують під час лікування радикуліту, втираючи в больове місце впродовж 5-6 хвилин 2-3 рази на день (Сурина, 1974). У Сибіру застосовують у разі запалення ниркових лоханок і сечового міхура, апендициту, гіпертонії, застуди, атонії кишківника, відшаровування солей у суглобах, у разі поносів (Мінаєва, 1991).

Відвар усього рослини, зібраної в період цвітіння, п'ють у разі застуди, кашлю, туберкульозу легенів, гіпертонії, захворювання серця, жовчного міхура, у разі маткових кровотеч, білизні, для поліпшення роботи шлунка, під час цингу, 1 втоми, остеохондрозу, у разі ревматоїдних та інфекційних артритів, авітамінозів А, С, Р.

Для приготування настою з листя брусниці беруть ложку листя на склянку окропу. Настоюють 30 хвилин, приймають в охолодженому вигляді по столовій ложці 3-4 рази на день.

У ягодах брусниці міститься велика кількість цукрів, кислоти, жирна олія, вітаміни А, С, Р та ін.

Ягоди брусниці вживають у разі авітамінозів. Водний настій ягід вважається дуже гарним засобом для втамування спраги у разі лихоманки. Сирі, варені, сечонні ягоди рекомендують у разі гастритів, зниженої кислотності шлункового соку, поносів, подагри, ревматизму, а брусничний сік п'ють у разі підвищеного кров'яного тиску (Склявський, 1970). Варену бруснику з медом рекомендують у разі туберкульозу легенів, а сік із ягід — як заспокійливий, жарознижувальний, вітамінний засіб. Його також приймають у разі атеросклерозу, порушення сольового обміну, у разі жовчокам'яної та нирковокам'яної хвороби, анацидних гастритів і діабету, кровохаркувань, за високої температури.

Бруснична вода, отримана під час вимочування ягід, є проносним і сечогінним засобом, виводить солітера.

Для приготування відвару беруть жменю листя брусниці на 3 склянки окропу, кип'ятять 10 хвилин. Випивають упродовж дня по склянці тричі на день. У свіжому вигляді ягоди вживають по 100-200 г 1 раз на день.

У тибетській медицині листя брусниці у формі порошку застосовують у разі кори та як жарознижувальний засіб.

Відвар листя брусниці треба обережно застосовувати під час вагітності. У дослідах на тваринах відзначена пригнічувальна дія листя брусниці на функцію статевих залоз. Відбувається припинення статевої цикліки з відновленням її після скасування препарату.

Способи приготування та використання

1. Листя (30 г) заливають 3 склянками окропу, кип'ятять 10 хв, проціджують після охолодження. Призначають усередину, всю кількість відвару випивають за день на 3 прийоми, до їди (за гіпоцидного гастриту).

2. До суміші ягід і листя брусниці (30 г) додають 2 столові ложки трави звіробою, заливають 3 склянками киплячої води, кип'ятять 10 хв, після охолодження проціджують. Приймають із другої половини дня в 3 приймання, останній перед відходом до сну (за нічного нетримання сечі).

3. Листя (20 г) брусниці заливають склянкою киплячої води, настоюють упродовж 45 хв, після охолодження проціджують. Приймають усередину по 1 столовій ложці тричі на день до їди (сечогінний).

Ягоди брусниці мають фізіологічно активні речовини, їх застосовують із лікувальною метою під час гастриту зі зниженою кислотністю. Морс із ягід п'ють у разі простудних захворювань, високої температури та як сечогінний засіб у разі набряків серцевого походження, нефриту, циститу, поносів, ревматизму, подагри.

Відвар листя, зібраних до цвітіння, п'ють у разі ревматизму, діабету, подагри, каменів у нирках і жовчному міхурі. Для цього беруть 1 столову ложку листя 6pycники на склянку води, киплять 5-10 хвилин, п'ють по 1 склянці тричі на день упродовж місяця. У разі нічного нетримання сечі в дітей беруть суміш листя брусниці та трави звіробою по 1 столовій ложці кожного на пол-літра води та випивають упродовж дня з 10 ранку до 5 вечора.

З брусниці можна готувати варення: на 1 кг ягід кладуть 1,5 кг цукру. Ягоди заливають спочатку гарячим цукровим сиропом (3/4 цукри), а наприкінці варіння додають цукор, що залишився, і доводять до потрібної густоти Рекомендується додавати в брусничне варення різані часточки яблук. На 1 кг брусниці 200 г яблук.

Напій із брусниці та буряку дуже корисний гіпертонікам, нирковим і онкологічним хворим: 1 кг ягід брусниці прокип'ятити в 1 літрі води, сік віджати. 1 кг подрібненої на тертці буряка зварити в 1 літрі води впродовж 5 хвилин, процідити. Змішати обидва соку, додати 1 склянку цукрового піску, закип'ятити, охолодити й раз лити в пляшки, закрити пробкою. Подавати холодним.

Сечена брусниця: для мочення беруть очищені від листя ягоди та засинають у бочки, банки втрусять для ущільнення й заливають розчином із розрахунку на 10 літрів води 100 г солі, 500 г цукру, закупорюють і ставлять у прохолодне місце.

Брусниця у власному соку: засипають 1/2 банки або бочки ягодами, утрамбовують, потім досипають ягоди до країв і закривають. Xpaнять у прохолодному місці.

Брусничний морс із цукром і спеціями: 1 кг ягід брусниці залити 2 літрами води, додати склянку цукру, закип'ятити та додати в теплий морс 0,5 чайної ложки меленої кориці, гвоздики або меленого кореня гравірату. Настояти 24 години та процідити. Такий морс корисний хворим, який страждає на захворювання, у разі ниркових захворювань, у разі гастритів зі зниженою кислотністю й порушень сольового обміну.

Інформація для замовлення
  • Ціна: 95 /упаковка

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner