Коріння кульбаби лікарської
Опис кульбаби
Кульбаба лікарська - багаторічна трав'яниста рослина. Росте всюди і особливо помітний в період цвітіння своїми яскраво жовтими квітками. Навесні, коли організм вичерпав свої вітамінні запаси, кульбаба - це прекрасна можливість поповнити їх.
Сушать корені — підвяливши і обтрусивши від землі — в сушарках при температурі 50-60°С. Сухе рослина зберігається у картонних коробках, паперових мішках, ящиках і т. п. Термін зберігання коренів — до 5 років.
Властивості коренів кульбаби
Кульбаба лікарська покращує роботу шлунково-кишкового тракту, корені застосовують як жовчогінний, сечогінний, жарознижувальний, потогінний, кровоочисний, бактерицидний засіб.
Кульбаба багата вітамінами, солями калію, фосфору. Надає загальнозміцнюючу дію для організму, корінь кульбаби рекомендують приймати як заспокійливий, снодійний засіб при розладах нервової системи. Прийом відварів, соку рослини відновлює сили, покращує обмінні процеси в організмі, виводить з нього шлаки, підсилює функцію підшлункової залози, збільшує вироблення інсуліну.
Кульбаба очищає кров, є кровотворним засобом, активізує утворення лейкоцитів. Його рекомендують при запаленні лімфовузлів, при ракових утвореннях, отруєннях.
Відвари, настої і порошок з кореня кульбаби рекомендують вживати при гіпертонії, атеросклерозі (по 5 г на день, запивають водою), він знижує рівень холестерину в крові.
Рослина є прекрасним жовчогінним засобом, його рекомендують при захворюваннях печінки, печінковій коліці, гепатиті, жовчнокам'яної хвороби. Сік кульбаби корисно при цьому брати з соком чорної редьки.
Сік і інші препарати кульбаби діють при захворюваннях нирок, водянці, сечокам'яної хвороби, подагрі, ревматизмі.
При захворюваннях суглобів його приймають як внутрішньо, так і у вигляді примочок, компресів. Кульбаба призначають при захворюваннях щитовидної залози (коріння), токсичному зобі, для посилення лактації у годуючих матерів.
Ванни з відвару коріння кульбаби вживають при екземі, шкірного висипу. Відвар коренів кульбаби: 1 ст. ложка сировини на 1 склянку води, кип'ятити 1 хв, настояти 1 годину, процідити перед вживанням, приймати по 0,5 склянки вранці і ввечері за 30 хв до їди.
Олія з кульбаби: подрібнені коріння настояти в теплому місці на оливковій або соняшниковій олії (1:4) 2 тижні, намазати уражені місця, прикладати до них компреси.
Протипоказання до застосування кульбаби
- виразкова хвороба шлунка і гастрит з підвищеною кислотністю;
- вагітність ;
- схильність до проносів;
- індивідуальна непереносимість та алергія.
Основні | |
---|---|
Виробник | Власне виробництво |
Країна виробник | Україна |
Упаковка | Паперовий пакет з інструкцією по застосуванню |
Вага упаковки | 1 кг |
Стан сировини | Суху сировину без добавок і домішок.Коріння не подрібнені |
Час заготівлі | Весна 2022 року |
Місце заготівлі | Західна Україна |
- Ціна: 530 ₴/кг