Продавець ПП Фито-опт розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
773 відгуків

Шановні покупці ,звертаємо Вашу увагу!!! Всі оформлені замовлення буде відправлено в найближчий робочий день .Сподіваємось на розуміння . Дякуємо ,що обрали наш магазин Фіто-Опт !

ПП "Фіто-опт"
+380 (67) 261-91-42
+380 (95) 572-28-04

Сушений корінь калган 1 кг

Сушений корінь калган 1 кг

690 /кг

  • В наявності
  • Код: А- 0069
Сушений корінь калган 1 кг
Сушений корінь калган 1 кгВ наявності
690 /кг
+380 (67) 261-91-42
  • +380 (95) 572-28-04
  • +380 (73) 129-45-88
+380 (67) 261-91-42
  • +380 (95) 572-28-04
  • +380 (73) 129-45-88
повернення товару протягом 14 днів за домовленістю

Корінь перстач прямостоячий

Ціна: за 1кг ― 730грн, 0,5 кг - 380 грн

Калган предствалят собою невелике, до півметра заввишки трав'яниста багаторічна рослина. Латинська назва рослини - Alpinia. Відноситься до групи пряно ароматичних рослин.
Ботанічна назва ― перстач прямостоящая (Роtentilla erecta), перстачем-узик.
Це невибаглива, широкораспространенное, морозостійка рослина.
Пускає пагони ранньою весною, на довгих черешках з'являються листя насичено-зеленого кольору.
Цвіте калган маленькими квітами жовтого кольору, у «культурних» видів калгану, що використовуються в кулінарії і медицині квітки складаються з чотирьох пелюсток. Інші види не володіють лікувальними властивостями. Відрізнити їх можна саме за кількістю пелюсток квітки – у них їх п'ять. У природі зустрічається більше сотні видів перстачу, до яких відноситься калган.
Після періоду цвітіння, рослина плодоносить дрібними насінням, зібраним у кілька невеликих плодів.
Пряністю калган називається приготований (висушений і розмелений) корінь рослини, рідше листя і молоді пагони. Пряно ароматична рослина відноситься до сімейства імбирних (Zingiberaceae), є родичем чудовою прянощі імбиру і куркуми.
В кінці літа – початку осені кореневище – найбільш цінна поживними і корисними речовинами частина рослини, що використовується як пряність, а так само в лікувальних цілях набирає максимальну кількість корисних речовин, збільшуючись в розмірах.
Корінь схожий на кореневище імбиру, Його довжина – до 7 сантиметрів, ширина 2-3 див.
Викопують корінь прянощі в кінці вересня. Якщо він перезимує в грунті, то теж не втратить своїх корисних властивостей. Викопані корені калгану очищають, корінці видаляють, миють, сушать під навісом. По мірі готовності вони змінюють колір на бурий, посилюється аромат і смак. Далі пряність розмелюють і фасують. Найчастіше калган зустрічається у продажу в молотом вигляді, рідше в сушеному.

Калган у висушеному вигляді при дотриманні умов зберігання прянощі зберігається до 5 років, не втрачаючи своїх корисних властивостей і аромату.

Застосування калгану

Незважаючи на те, що в дикій природі виростає півтори сотні видів цієї рослини в різних кліматичних поясах, цілющими і корисними властивостями володіють тільки три види, які знайшли широке застосування в кулінарії і медицині. Це такі види калгану:

  1. Alpinia chinensis, корінь китайський.
  2. Лікарський калган ― Alpinia officinalis або малий корінь.
  3. Великий корінь ― Alpinia galanga L.


Батьківщиною рослини є південний Китай і Таїланд. Саме з цього регіону пряність потрапила в Росію і Європу.
В даний час в промислових масштабах рослина вирощується у Китаї, Японії, Індії.
У Росії калган широко поширений, в силу своєї невибагливості росте в середній смузі, любить вологі ґрунти, і велика кількість сонця.

Завдяки численним цілющим властивостям калган здавна відомий в Європейській і Азіатській медицині, а так само прянощі широко застосовується в кулінарії.
У багатьох кухнях світу безліч страв приправляють калганом та його сумішами з іншими пряно ароматичними рослинами.

З 18 століття в Європі калган застосовують при виробництві лікерів настоянок, бальзамів. Він добре поєднується з полином, смак якої пом'якшує, пряністю приправляють страви з м'яса і риби, салати, закуски, солодкі страви, випічку.

В Європу калган був завезений з Китаю арабськими купцями і швидко почав широко застосовуватися завдяки своєму аромату і смаку, а так само цілющим властивостям.

У 16 столітті калган через Русь потрапив у Францію, тому його часто називають російським корінням.

На Русі пряність так само добре відома і любима. Безліч старовинних рецептів пряників, сбитней, наливок, настоянок, браг містять опис застосування цієї прянощі.

Аромат калгану своєрідний, пряний, солодкуватий, нагадує аромат імбиру.
Смак гострий, пекучий з невеликою гіркотою. Особливо ароматний висушений і мелений калган.

Смак і аромат прянощі додають входять до її складу ефірні масла. На відміну від більшості прянощів калган зберігає високий вміст ефірних масел тривалий час, правильно приготовлена і упакована пряність застосовується і не втрачає своїх властивостей, смаку і аромату протягом 5 років.

Корінь калгану червоно-рожевого кольору. Розрізавши корінь, ви побачите волокнисту, тверду, жовтого кольору внутрішню частину. Вона дуже нагадує по консистенції кореневище імбиру. Пахне смолистим теплим ароматом, що нагадує аромат евкаліпта.

Закладають пряність у страви в невеликих кількостях ― однієї чайної ложки меленої прянощі вистачає на 3-4 порції м'ясної страви. Калган добре зберігає свої корисні речовини при тепловій обробці страви, тому в гарячі страви його можна закладати на початку приготування.
Застосування калгану не обмежується отриманням прянощі з кореневища, так само приємні на смак і ароматні листя, молоді пагони, бруньки які застосовують при приготуванні страв азіатської кухні, особливо в тайській і китайської.

Властивості калгану

Калган має багато корисних властивостей. До його складу входять дубильні речовини, їх використовують при вичинці шкіри.
Він ― хороший барвник, в сумішах з іншими компонентами дає чорну та червону фарби.
Рослина є чудовим консервантом, входить до складу харчових консервантів і маринадів.
В хімічний склад рослини входять галангол і альпинол. З гаканола виробляють корисне для здоров'я масло.

Лечебные свойства издревле считались одними из наиболее сильных среди не только пряно ароматических но и лекарственных растений.  
На Руси его называли «могущник» ― растение полное целительной энергии. 
Благодаря хорошим антибактерицидным свойствам в восточной и европейской медицине заменял антибиотики, средневековые врачи успешно лечили им вирусные инфекции. 
Препараты из калгана обладают следующими полезными лечебными свойствами:

  • бактерицидным;
  • противовоспалительным;
  • кровоостанавливающим;
  • обезболивающим;
  • желчегонным;
  • ранозаживляющим;
  • отхаркивающим;
  • вяжущим.


Наибольшее количество полезных веществ содержится в корне растения, который копают осенью, после того как листья растения начинают желтеть. Это ― эфирные масла,  флавоноиды, которые создают аромат и вкус пряности, микроэлементы, аминокислоты,  витамины,  гликозиды, так же богат корень калгана медью и его соединениями, железом, магнием и другими, полезными для организма веществами. 
Пряность хорошо стимулирует пищеварительную систему, улучшает аппетит, снимает боли в желудке, обладает ветрогонным действием. 
В некоторые лечебные сборы добавляют листья и стебель калгана.  
К свойствам калгана относится благотворное действие на желудочно-кишечную систему человека, им лечат язвы желудка и двенадцатиперстной кишки, желудочные кровотечения. Растение обладает обезболивающим свойством, его применяют при зубной боли. 
Вещества, входящие в его состав благотворно влияют на кожу, оказывают стягивающее и обеззараживающее действие. Они входят в состав мазей, гелей, кремов для заживления ран, уменьшения, разглаживания рубцов. Его применяют при ожогах как обезболивающее, заживляющее средство. Водный отвар отлично дезинфицирует горло, гортань при простудах. Пары калгана смягчают бронхи, ингаляции полезны при бронхитах. Свойства растения используют при заболеваниях печени, при желтухе, ревматизме.
 

Способы применения.

  • Отвар корневища. Приготовление: высушенное корневище измельчают заваривают из рассчета 1-2 столовые ложки на 1 литр воды, настаивают 2 часа, принимают по одной столовой ложке 4 раза в день, до принятия пищи.
  • Настой. Приготовление: свежий или высушенный корень, 30-50 гр. заливают спиртом или водкой ― 0,5-0,7 литра. Настаивают в течении 2 недель. Принимают до еды по пол столовой ложки (20-25 грамм).
  • Противовоспалительная мазь для десен. Берут 15 частей настоя и смешивают с 7 частями глицерина.
  •  
Характеристики
Основні
ВиробникВласне виробництво
Країна виробникУкраїна
Характеристики сировини
КультураЛапчатка прямостійка
Смакові інгредієнтиНатуральні без консервантів і барвників
Вага упаковки1 кг
Час заготівліОсінь 2023 року
Інформація для замовлення
  • Ціна: 690 /кг

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner