Ягоди горобини червоної сушені плоди горобіні без гілочок
Плоди горобини червоної
Властивості плодів червоної горобини
Лікарських сировин у горобини звичайної (червоний) слугують плоди, іноді листя, нирки та кора. Плоди краще збирати після перших заморозків, а кору — у період скошування, але за потреби можна і взимку. Найзручніше зрізати пензлі з плодами й лише перед сушінням очищати їх від плодоніжок і сторонніх домішок. Плоди горобини можна зберігати всю зиму, якщо засушити в духовці, розстеливши тонким шаром на листі. Термін зберігання сухих плодів — 2 роки.
Хімічний склад ягід горобини червоної
В плодів горобини міститься багато вітаміну P і каротину, з якого в організмі людини синтезується вітамін А, є органічні кислоти, цукор, дубильні речовини, аскорбінова кислота, ефірні олії та інші сполуки.
Застосування горобини червоної в народній медицині
Сироп, зварений із ягід горобини та цукру (у сік, вичавлений з 1 кг плодів, додають 600 г цукру), застосовують у разі авітамінозу, ревматичних болів і каменів у нирках. Ягоди горобини використовують також у разі гіповітамінозів і як кровоспинний засіб. Мукою з плодів лікують диспепсію в дітей. Рябіна допомагає у разі малокров'я, виснаження, підвищує захисні властивості організму. Це сечогінний, кровоспинний, протидезентерійний засіб. Сік з горобинових плодів збуджує апетит. Якщо немає дубової горобинової кори, можна використовувати для приготування відвару, яким лікують запальні захворювання шкіри, слизових оболонок рота.
Під час приготування отвара 1 столову ложку плодів заливають 1 склянкою окропу та настоюють 4 години. Для приготування настою 1 столову ложку квіток заливають 1 склянкою окропу та після ох лазіння проціджують. Для зовнішнього вживання готують 20%-й відвар кори.
Як протипроменевий засіб використовують настій сухих плодів горобини: 40 грамів подрібненої сировини настоюють у термосі в 1 склянці окропу впродовж 4 годин, після чого проціджують. Приймають по 1/2 склянки тричі на день. З цією ж метою 3-4 рази на день до їди приймають сік зі свіжих ягід.
З плодів горобини звичайної для полегшення відходження мокротиння під час бронхіту роблять спеціальні таблетки. Плоди подрібнюють, додають до них воду у співвідношенні 1:2, кип'ятять 4-6 годин на повільному вогні, проціджують, знову пропарюють, щоб вийшла розтячка, з якої і роблять таблетки. Їх п'ють по 5-6 штук на день.
При фарингите и ларингите для полоскання горла користуються соком горобини. Для цього 1 столову ложку соку розводять 1 склянкою окропу. Для цієї ж мети готують настій плодів горобини: 2 чайні ложки сухої сировини настоюють у 2 склянках крутого окропу впродовж години, а потім проціджують.
У разі захворювань нирок і урогенітального тракту сік із ягід горобини п'ють по 1 столовій ложці 3-4 рази на день до їди. У разі захворювань ендокринної системи сік п'ють у такій самій дозі тричі на день.
Внимание!Не застосовуйте препарати горобини під час вагітності! Під час годування немовлят материнським молоком приймання препаратів горобини протипоказаний.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Вага упаковки | 500 грам |
Місце заготівлі | Закарпатська область |
Смакові інгредієнти | Натуральні |
Додаткова обробка | сушені ягоди |
Час заготівлі | Осінь 2023 року |
Користувальницькі характеристики | |
Виробник | ПП Фіто-Опт |
- Ціна: 180 ₴/упаковка