Корінь солодка гладка лакриця
Солодка гладка, лакриця, лакричник.
Аптечна назва кореня солодки гладка. Liquiritiae radix
Опис солодки голої
Солодка — багаторічна рослина заввишки 50-150 сантиметрів. Корнева система солодки складна. Є материнський корінь, вертикальні та горизонтальні кореневища, що утворюють потужну систему, і придаткове коріння.
Збирання, заготівка та зберігання кореня солодки гладкої
Коріння викопують пізньої осені. Важливо залишити в ґрунті 25-50% кореневищ, щоб заросли. Коріння очищають від землі, миють і сушать на сонці. Для отримання соку, корінь солодки виварюють і висушують у вакуумі.
Активні речовини кореня солодки голої
Корневиця та коріння солодки містять велику кількість цукрів (глюкозу, фруктозу, мальтозу, сахарозу), крохмаль, целюлозу, бурштинову, лимонну, фумарову, винну та яблучну кислоти, гліциризинову кислоту, ефірну олію, стероїди, смоли, кумарини, фенолкарбонові кислоти, флавоноїди, дубильні речовини, вищі жирні кислоти, алкалоїди, найвищі аліфатичні вуглеводні та спирти.
Фармакологічна дія кореня солодки
Основні властивості кореня солодки — відхаркувальне, обволікальне та легке проносне. Гліциризин підвищує секрецію залоз бронхів, сапоніни подразнюють слизову оболонку шлунка та підвищують секрецію бронхіальних залоз. Флавоноїди знімають спазм мускулатури бронхів. Стерооїди, схожі за будовою з гормонами кори надниркових залоз, мають протизапальний ефект.
Показання до застосування кореня солодки
Препарати кореня солодки призначають у разі захворювань дихальної системи, що супроводжуються кашлем як відхаркувальний. Також вона застосовується як протизапальний і спазмолітичний засіб у разі гіперацидного гастриту та виразкової хвороби. Входить до складу сечогінних і проносних зборів. Корінь солодки застосовують у разі зниження функції кори надниркових залоз та ситуацій, коли потрібна її стимуляція (алергічні дерматити, аддисонова хвороба, системна червона пухирка, пухирка).
Спосіб застосування та дози кореня солодки гладкої
У народній медицині як відхаркувальний застосовують настій. Для його приготування береться 10 грамів або 1 столова ложка подрібнених коренів. В емальованому посуді її заливають склянкою гарячої води, потім нагрівають на водяній бані 15 хвилин. Після цього настій проціджують, віджимають, доводять об'єм до 200 мл кип'яченою водою. Приймати потрібно по 1 столовій ложці 3-4 рази на добу. Також у разі кашлю та застудних захворювань рекомендують змішувати половину столової ложки подрібненого кореня солодки з ложкою меду та приймати тричі на добу. У разі хвороб шлунка народна медицина рекомендує жувати невеликі корені солодки. Також вважається, що це допомагає у разі похмілля. Чай солодки використовують як легкий проносний.
Застосування кореня солодки гладкої в їжу
У харчовій промисловості використовується витяжка або сироп із кореня солодки. Застосовується у виготовленні пива та квасу, кави та какао, кондитерських і борошняних виробів. Як смакова добавка використовується під час заварювання чаю, кваття капусти, сечії яблук.
Побічні дії кореня солодки гладкої
Тривале безконтрольне застосування може призвести до порушення водного та мінерального обміну, що проявляється набряками. З тих самих причин може підвищуватися артеріальний тиск. У рідкісних випадках з'являється гінекоматя, зниження статевого потягу.
Протипоказання до вживання кореня солодки гладкої
Протипоказаний під час вагітності та лактації, гіпертонічної хвороби, цирозу печінки, брак калію, міокардитів, перикардитів
Застереження під час приймання кореня солодки гладкої
У разі тривалого застосування рекомендується контролювати функцію кори надниркових залоз, оскільки корінь солодки може провокувати їх гіперфункцію.
Основні | |
---|---|
Производитель | Власне виробництво |
Страна производитель | Грузія |
Вес | 1 г |
Состав | солодка гладкая |
Цена за 1 кг | 190 |
Стан сировини | Нарізаний дрібними шматками |
Користувацькі характеристики | |
Упаковка | Паперовий пакет |
- Ціна: 40 ₴/100 г