Корисні властивості відвару шипшини
Хто не знайомий з невибагливим колючим чагарником, що має назву ще «дика троянда» ― шипшиною, плоди якого є справжньою коморою вітамінів і корисних речовин? Цвіте диво-рослина в явились в місті у-червні, повністю плоди дозрівають до вересня-жовтня. Плоди шипшини порівнюються з лабораторією, акумулюючої здоров'я.
Препарати, виготовлені з плодів цього полівітамінного природного концентрату, використовуються для профілактики різних захворювань.
Збирати плоди шипшини треба до перших заморозків, тому що навіть слабкий морозець повністю знищує їх лікарські корисні властивості і робить непридатними для подальшого використання і зберігання. У домашніх умовах для висушування плодів використовуються спеціальні сушарки або печі, процес сушіння відбувається за температури від 90 до 100 ° С, при цьому потрібно стежити, щоб вони не підгоріли. Правильно висушене якісну сировину має буро-червоний або жовтий колір. Зберігають сухі плоди шипшини в закритих банках або паперових або тканинних мішках протягом двох років. Також, під час цвітіння шипшини, можна заготовити його квіточки, просушити їх, а потім використовувати в якості настою. В основному такий настій добре застосуємо для тонізуючого і освіжаючого впливу на шкіру.
Шипшина має цілющі і корисні властивості. Застосовується в народній медицині при лікуванні багатьох захворювань.
Плоди шипшини, зібрані на півночі містять в 5 разів більшу кількість вітаміну С, ніж плоди, зібрані на півдні.
Лікувальні властивості шипшини відомі ще з давніх часів. Корисні властивості обумовлені його цілющим здібностями, а саме складом. У ста грамах зрілих плодів шипшини міститься: 15 ― 65 г води, 23-65 г вуглеводів, 1,5 ― 5 г білків, 1 ― 6 м органічних кислот, 5 ― 15 г харчових волокон, 25 ― 60 мг калію, 18 ― 62 мг кальцію, 6 ― 12 мг натрію, магнію 7мг і 21 мг фосфору, 11 ― 28 мг заліза, 2,5 ― 6,5 мг провітаміну А, 0,04 ― 0,16 мг вітаміну B1, 0,36 ― 0 , 86 мг вітаміну В2, 0,50 ― 1,70 мг вітаміну РР, 480 ― 1100 мг вітаміну С. Також в шипшині міститься мідь, хром, марганець, вітаміни Е, В6, К, молібден, кобальт, фарбувальні і дубильні речовини. У шипшині, вмісту вітаміну С міститься в 20 разів більше, ніж в чорній смородині і в 45 разів більше, ніж у лимоні. У насінні шипшини міститься вітамін Е, який відіграє важливу роль у процесах кровотворення.
Відвар шипшини має багато корисних властивостей. Є жовчогінним, слабким сечогінну, полівітамінним відваром. Знижує кров'яний тиск, зміцнює судинну систему, сприяє появі червоних кров'ю дерев'яних тілець, покращує апетит. Особливо популярний відвар шипшини, який готується таким чином: 3 ст. ложки сухих ягід подрібнити, залити 2 склянками окропу, настояти 5-10 годин, перед застосуванням обов'язково процідити. Дітям застосовувати не більше 1/2 склянки до їди, дорослим по 1 склянці 3 рази на день. Застосовувати три тижню.
Для кращого смаку відвару шипшини, можна додати мед, лимон або цукор.
Відвари шипшини можна застосовувати в зимовий годину для профілактики простудних і респіраторних захворювань , підвищенні захисних сил організму, також для лікування авітамінозів, при інфекційних захворюваннях, захворюванні жовчних шляхів і печінки. Відвар шипшини є хорошим загальнозміцнюючим засобом.
Прийом відвару шипшини різко насичує наш організм вітаміном С, підвищує витривалість організму, збільшує опірність до інфекційних захворювань.
Корисні властивості відвару шипшини так само в тому, що він покращує обмін речовин, очищає нашу кровоносну систему, збагачує кров киснем і постачає вітамінами весь організм.
Застосуємо при цинзі , недокрів'ї, при захворюванні нирок і печінки. При таких захворюваннях, застосовують наступний рецепт: 5 столових ложок подрібнених плодів залити 1-1,5 л води, кип'ятити 15 хв, настояти всю ніч у термосі і пити протягом дня.
; При інфекційних захворюваннях застосуємо рецепт: 4 ст. ложки сухих плодів подрібнити, потім залити 1,5 л води і кип'ятити протягом 20 хв, дати настоятися, процідити. Приймати протягом дня.
Корисні властивості відвару шипшини дуже великі. Плоди шипшини здатні розчиняти камені в жовчному міхурі на дрібні піщинки. Тільки під час прийому відвару, спрямованого на розчинення каменів, слід обов'язково знаходитися під спостереженням лікарів-спеціалістів, контролювати хід процесу. Також шипшина застосовується позбавлення від малярійних паразитів.
Рецепт : 3 ст. ложки сухих плодів шипшини, залити 1,5 склянкою води, кип'ятити 15 хв, настояти, процідити. Пити по 1/2 склянки 4 рази на день. Приймати 1 тиждень.
При ревматизмі слід приймати гарячі ванни з використанням відвару з висушених плодів шипшини.
Для лікування шкірних захворювань, таких як трофічні виразки, екземи, дерматит, псоріаз рекомендується приймати масляний екстракт з м якоті плодів шипшини. Називається такий готовий препарат ― Каротілін. На уражені ділянки 4 рази на день слід накладати серветки, просочені цим препаратом.
Корисні властивості відвару шипшини для лікування опіків, трофічних виразок, промєневих уражень шкіри, тріщин сосків, пролежнів: застосовується масло шипшини всередину і зовнішньо. При виразковому коліті необхідно щодня робити клізми з маслом. Курс лікування 1-5 тижнів.
Завдяки наявності аскорбінової кислоти, шипшина добре застосуємо при авітамінозі, простудних захворюваннях, атеросклерозі і сприяє зміцненню імунної системи. А завдяки вмісту вітамінів К і Р шипшина сприяє прискоренню регенераційних процесів і зрощення кісток. Вживання та лікування шипшиною сприятливо позначається на судинній системі, сечостатевої системи, поліпшується стан хворих при анемії, малярії, кровотечах, а також сприяє зниженню тиску.
Шипшина і препарати на його основі протипоказані при ендокардітах, тромбозах, тромбофлебітах і недостатності кровообігу.
Джерело: toyhealth.ru